Tips om je rookmelder te onderhouden

Een rookmelder waarschuwt je zodra er rook wordt waargenomen. Hierdoor krijg jij tijd om te vluchten. Het is dus belangrijk dat de melder optimaal werkt. Dit kan worden belemmerd door o.a. stof, een lage batterijspanning of het niet op tijd vervangen van de melder. Om een goede werking van de rookmelder te garanderen, hebben wij een aantal onderhoudstips voor je op een rij gezet.

1. Gebruik de blauwe stofhoes als er veel stof vrijkomt

Betrek je een nieuwbouwwoning? Dan zul je bij oplevering zien dat de rookmelder een blauwe stofhoes heeft. Deze hoes beschermd de rookmelder tegen bouwstof. Haal de hoes er na oplevering af, maar bewaar hem wel voor later. Voor wanneer je de kamer stoffeert of als er andere (verbouwings)werkzaamheden plaatsvinden waarbij veel stof vrij komt. Vergeet de hoes niet te verwijderen zodra de klus geklaard is.

2. Maak de melder minstens twee keer per jaar schoon

Rookmelders zijn ook gevoelig voor normaal stof. Om ongewenst alarm te voorkomen is het dus belangrijk om de melder schoon te maken. De precieze frequentie is afhankelijk van de omstandigheden, maar maak de melder minstens twee keer per jaar schoon. Gebruik hiervoor de stofzuiger met het zachte borstelgedeelte.

Ongewenst alarm door vervuiling

Het kan voorkomen dat een rookmelder een ongewenst alarm geeft. De rookmelder reageert dan op bijvoorbeeld stof in combinatie met een grote luchtcirculatie. Maak de rookmelder dus schoon. Bij gekoppelde melders herken je de melder die het alarm heeft veroorzaakt aan het snel knipperen van de rode LED.

Probleem in de rookkamer door vervuiling

Wanneer de melder iedere 40 sec. een kort piepsignaal geeft (zonder dat de rode LED tegelijkertijd 1 keer knippert) heeft de melder een probleem in de rookkamer geconstateerd. Maak dan de rookmelder schoon.

3. Test de melder regelmatig

Voor je eigen veiligheid is het van belang dat je de melders regelmatig test. Op elke melder zit een Test&Hush knop. Wanneer de melders in rust zijn (dus geen alarm geven), heeft deze knop de functie van ‘Test’. Door het indrukken van deze testknop gaat de melder in alarm. Wanneer melders onderling bedraad of draadloos gekoppeld zijn, geven alle andere melders ook een alarmsignaal.

Op elke melder moet de groene LED continu branden. Dit geeft aan dat er 230V spanning aanwezig is. Controleer de zekering/automaat van de betreffende spanningsgroep in de meterkast wanneer de groene LED op de melder(s) niet brandt.

4. Vervang de batterij op tijd

Wanneer de melder iedere 40 sec. een kort piepsignaal geeft en de rode LED tegelijkertijd 1 keer knippert, moet de batterij worden vervangen. Gebruik hiervoor dezelfde type batterij en test de rookmelder nadat de batterij is vervangen.

5. Vervang de rookmelder op tijd

Wist je dat rookmelders een technische levensduur hebben van 10 jaar? Rookmelders ‘slijten’ door o.a. stof. Wanneer de technische levensduur verstreken is, wordt de detectie onnauwkeurig en wordt er bij brand niet of niet op tijd gealarmeerd. Om ervan verzekerd te zijn dat je rookmelder op tijd waarschuwt bij brand, moet de hele rookmelder na 10 jaar vervangen worden. De vervangingsdatum vind je op de zijkant van elke rookmelder.

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.