Waarom gaat mijn melder ongewenst in alarm?

Piept jouw melder zonder dat er sprake is van rookontwikkeling? Dan is de kans groot dat de melder reageert op stoffen uit de omgeving. Er kan teveel stof in de melder zitten. Het onderhouden van de melder is daarom van belang. Het piepen kan ook ontstaan door kookluchtjes. Ook wasem, hetgeen wat vrijkomt als je na het douchen de badkamer deur opent, kan vals alarm veroorzaken.

Hoe schakel ik een piepende melder uit?

Wanneer een melder piept, is het belangrijk om eerst te controleren of er geen sprake is van rook. Wanneer je ervan verzekerd bent dat je geen gevaar loopt, druk je op de testknop van de melder om de piep te stoppen. Zijn er meerdere melders gekoppeld? Ga dan op zoek naar de melder met het continu knipperende lampje en druk op de testknop. In beide gevallen fungeert de testknop als pauzeknop. Gaat de melder na 10 minuten weer in alarm, dan is er rook of stof gedetecteerd. Zuig de melder uit om vals alarm te voorkomen.

Hoe voorkom ik vals alarm?

Om vals alarm te voorkomen, is het noodzakelijk de rook- of koolmonoxidemelder periodiek te stofzuigen. Voor de type melders Ei146, Ei166, Ei166e, Ei650 en Ei650W is het noodzakelijk de melders minimaal 2x per jaar rondom goed schoon te zuigen en met een schone doek af te vegen. De type melders Ei3016, Ei3024, Ei650i en Ei650iW zijn voorzien van stofcompensatie functie en moeten minimaal eens per 3 jaar rondom goed schoongezogen moeten worden.

In welk ritme piept mijn melder?

  • Voor de type melders Ei146, Ei166, Ei166e en Ei605 is het ritme van het piepsignaal om de 40 seconden.
  • Voor de type melders Ei3016 en Ei3024 is het ritme van het piepsignaal om de 48 seconden.
  • Voor de type melders Ei650, Ei650C en Ei650W is het ritme van het piepsignaal om de 32 seconden.

Mijn melder piept kort, wat betekent dit?

Een korte pieptoon duidt erop dat de melder functioneert, maar er wel iets aan de hand is. Dit kan samengaan met een oplichtend lampje, maar dat hoeft niet. Wat de korte piep betekent, is afhankelijk van het model. Voor meer informatie over de betekenis van de pieptoon en/of knipperende lampjes raadpleeg je de volgende gebruikerskaarten:

Er brandt een groen lampje op mijn rookmelder, wat betekent dit?

Brandt er continu een groen lampje op jouw rookmelder? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Een continu groen brandend lampje wijst erop dat de 230V voeding werkt. Wanneer het groene lampje niet brandt, werkt de melder nog steeds. De melder wordt dan alleen niet gevoed door 230V maar door de back-up batterij. Controleer in de meterkast of de 230V groepen allemaal zijn ingeschakeld of raadpleeg een elektro installateur voor hulp.

Aanvullende informatie:
  • Bij de type rookmelders Ei3016 en Ei3024 zal bij afwezigheid van de 230V voedingsspanning het groene lampje om de 48 seconden één keer kort knipperen.
  • Bij de type rookmelders Ei146, Ei166, Ei166e zal bij afwezigheid van de 230V voedingsspanning het groene lampje helemaal uit zijn en ook niet knipperen.
 

Er knippert een rood lampje op mijn melder, wat betekent dit?

Wanneer er een rood lampje knippert op jouw Ei146 of Ei166 melder en demelder geen luid alarm of korte pieptoontjes geeft, is de melder functioneel en werkend. De melder voert in een continu ritme een zelftest uit. Als teken daarvan knippert het lampje kort.

Bij diezelfde melders kan het lampje ook vaker knipperen. Wanneer dit niet samengaat met een luid alarm of korte pieptonen, is de melder in de afgelopen 24 uur in alarm geweest. Na maximaal 24 uur zal het lampje stoppen met knipperen. .tg {border-collapse:collapse;border-spacing:0;}
.tg td{border-color:black;border-style:solid;border-width:1px;font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;
overflow:hidden;padding:10px 5px;word-break:normal;}
.tg th{border-color:black;border-style:solid;border-width:1px;font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;
font-weight:normal;overflow:hidden;padding:10px 5px;word-break:normal;}
.tg .tg-au0w{border-color:inherit;font-family:Verdana, Geneva, sans-serif !important;;font-size:14px;text-align:left;
vertical-align:top}
Signaal Melder Reden
Rood knipperend, één keer om de 40 seconden, geen piepsignaal Ei146 en Ei166 Zelftest, de melder voert in een continu ritme een zelftest uit
Rood knipperend, twee keer om de 40 seconden, geen piepsignaal Ei146 en Ei166 Memoryfunctie, de melder is de afgelopen 24 uur in alarm geweest
Rood knipperend, twee keer om de 48 seconden, geen piepsignaal Ei3016 Memoryfunctie, de melder is de afgelopen 24 uur in alarm geweest
Rood knipperend, één keer om de 32 seconden met gelijktijdig piepsignaal Ei650, Ei650C en Ei650W Vervanging vereist, de melder moet vervangen worden
Rood knipperend, twee keer om de 32 seconden met gelijktijdig twee piepsignalen Ei650, Ei650C en Ei650W Onderhoud vereist, de melder moet worden schoongezogen
Rood knipperend, één keer om de 40 seconden met gelijktijdig piepsignaal Ei605, Ei146, Ei166 en Ei166E Batterij vervanging vereist, vervang de 9V alkaline batterij
 

Er knippert een blauw of oranje of rood lampje op de zijkant van de melder, wat betekent dit?

Wanneer er op de zijkant van de melder of sokkel een lampje aanwezig is, is er sprake van een 230V gevoede melder die draadloos gekoppeld is met andere melders in de woning. Daarbij zijn er een tweetal mogelijkheden:

  • De back-up batterij van de RF sokkel is leeg Wanneer het lampje op de zijkant rond is en af en toe een paar keer per minuut kort knippert in de kleur blauw of geel, is er sprake van een sokkel die zelf zorgt voor de draadloze RF verbindingen (type sokkel Ei 168RC). De op de sokkel aanwezige melder (meestal type Ei 146 of Ei 166) is zelf dan niet voorzien van een RF module. Het lampje knippert een paar keer per minuut even heel kort, dit is normaal. Blijft het lampje om de 10 seconden knipperen (blauw of geel) dan betekent dit dat de eigen back-up batterij van de RF sokkel (dus niet van de hierop bevestigde melder) te leeg is. Waarschijnlijk is de 230V netspanning (al langere tijd) niet meer aanwezig en raakt daardoor de gebruikte back-up batterij ook leeg. Oplossing: Zorg dat de 230V voorziening weer aanwezig is op de RF sokkel en daardoor ook op de melder. De melder zelf geeft door een continu groen brandende led aan dat de netspanning aanwezig is. Is de 230V netspanning op de melder aanwezig dan is deze ook automatisch aanwezig op de sokkel met RF voorziening. De back-up batterij wordt dan weer opgeladen en binnen een paar uren zal de back-up batterij weer zijn opgeladen en zal ook de led op de zijkant weer stoppen met het knipperen om de 10 seconden.
 
  • Communicatieprobleem tussen de RF module en melder Wanneer het lampje op de zijkant rechthoekig is dan heeft u een melder waarbij de RF module in de melder zelf geplaatst is en niet in de sokkel (montagevoet). Het lampje knippert een paar keer per minuut even heel kort blauw, dit is normaal. Knippert het lampje continu rood dan is er een probleem met de communicatie tussen de RF module en de melder zelf. (De werking van de melder en RF module zijn niet in gevaar) Oplossing: Verwijder de melder van de sokkel, op de achterkant ziet u de rechthoekige RF module in de melder, deze kunt u oplichten zodat de 6 contacten even loskomen uit de melder en dan na 5 seconden wachten deze module weer terugplaatsen. Plaats nu de melder terug op de sokkelvoet, de communicatie is hersteld en het rode lampje is nu weer uit.