Wanneer gebruik je welke melder?

Als het gaat om brand- en koolmonoxideveiligheid, is de juiste inzet van een melder van groot belang. Installeer je een verkeerde melder of de melder op de verkeerde plek, dan kan dit zorgen voor een catastrofale afloop. We gaan daarom in op de verschillende soorten melders.

Vier soorten melders

Ei Electronics biedt verschillende melders als veiligheidsoplossing. De melders zijn grofweg in te delen in vier verschillende categorieën: rookmelders, hittemelders, koolmonoxidemelders en multisensormelders. Omdat iedere melder zijn eigen functie heeft, is de juiste inzet van belang. Hieronder lichten we de verschillende soorten melders toe.

Optische melder/rookmelder

De rookmelder wordt ook wel optische melder genoemd en is geschikt voor een snelle detectie van smeulbranden (meubels, tv) en daardoor universeel toepasbaar. Optische melders reageren het snelst op de meest voorkomende branden in woningen. De melder wordt toegepast op plekken waar het plaatsen van een melder volgens het Bouwbesluit verplicht is. Je kunt de optische melder gebruiken in het trappenhuis, de hal, (woon/slaap-)kamer en overloop.

Thermische melder/hittemelder

De thermische melder ofwel hittemelder wordt als alternatief voor de standaard rookmelders geplaatst. Ze zijn het meest geschikt voor detectie van oplopende temperaturen bij vlambranden. Rookmelders kunnen ongewenste meldingen geven door vocht, damp of stof. Hittemelders gaan in alarm bij een temperatuurvan ca. 58°C. Daarom zijn hittemelders de oplossing voor plekken waar rookmelders ongewenst in alarm zouden gaan, zoals de overloop, keuken en de garage.

Koolmonoxidemelder  

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding in bijvoorbeeld slechtfunctionerende CV-ketels, geisers en open haarden. Een koolmonoxidemelder meet met een hoogwaardige elektro-chemische sensor iedere 50 seconden het CO-niveau bij (open) verbrandingstoestellen en zorgt voor een directe melding als dit niveau te hoog wordt. De CO-melder wordt daarom vaak geinstalleerd in ruimtes waar een (open) verbrandingstoestel aanwezig is.

Multisensormelder

Ten slotte zijn er de multisensormelders. E zijn twee type multisensormelders:

1.) Detectie van hitte en koolmonoxide
Deze multisensormelder reageert op gevaarlijke niveaus van koolmonoxide en/of warmte. Het plaatsen van twee losse melders is hiermee verleden tijd. Ideaal voor plaatsing in (bij)keukens, garages of technische ruimtes.

2.) Detectie van hitte en rook
Deze multisensormelder detecteert zowel rook als een toename van de temperatuur, waardoor deze melder nog sneller reageert. De multisensor reageert daarmee snel en adequaat op zowel smeulbranden (meubels, tv) als op snelle vlambranden (papier, kleding). Deze melder is uitstekend in te zetten op lastig bereikbare locaties zoals vides, hoge plafonds of trappenhuizen.

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.